Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
2011.április 21. Nagycsütörtök
  2011-04-21 17:50:09, csütörtök
 
  Húsvét ünnepe előtt történt. Jézus tudta, hogy elérkezett az óra, amikor ebből a világból vissza kell térnie az Atyához. Mivel szerette övéit, akik a világban voltak, még egy végső jelét adta szeretetének. Vacsora közben történt, amikor a sátán már fölébresztette Júdásnak, Karióti Simon fiának szívében a gondolatot, hogy árulja el őt. Jézus tudta, hogy az Atya mindent a kezébe adott, s hogy Istentől jött és Istenhez tér vissza. Fölkelt hát a vacsora mellől, letette felső ruháját, fogott egy vászonkendőt és a derekára kötötte. Azután vizet öntött egy mosdótálba, és mosni kezdte tanítványainak a lábát, majd a derekára kötött kendővel meg is törölte. Amikor Simon Péterhez ért, az így szólt: ,,Uram, te akarod megmosni az én lábamat?" Jézus így felelt: ,,Most még nem érted, mit teszek, de később majd megérted". De Péter tiltakozott: ,,Az én lábamat ugyan meg nem mosod soha." Jézus azt felelte: ,,Ha nem moslak meg, nem lesz semmi közöd hozzám". Erre Péter így szólt: ,,Uram, akkor ne csak a lábamat, hanem a fejemet és a kezemet is!" Jézus azonban kijelentette: ,,Aki megmosdott, annak csak a lábát kell megmosni, és egészen tiszta lesz. Ti tiszták vagytok, de nem mindnyájan." Tudta ugyanis, hogy egyikük elárulja, azért mondta: ,,Nem vagytok mindnyájan tiszták." Miután megmosta lábukat, fölvette felső ruháját, újra asztalhoz ült, és így szólt hozzájuk: ,,Megértettétek-e, hogy mit tettem veletek? Ti Mesternek és Úrnak hívtok engem, és jól teszitek, mert az vagyok. Ha tehát én, az Úr és Mester megmostam lábatokat, nektek is meg kell mosnotok egymás lábát. Példát adtam nektek, hogy amit én tettem, ti is tegyétek meg."
Jn 13,1-15

Elmélkedés:
Elfogadni Isten hívását
Az újszövetségi szentírásban több alkalommal olvasunk arról, hogy Jézus étkezéseken vesz részt. Lehet ez ünnepi lakoma vagy egyszerű, hétköznapi étkezés. Gondoljunk csak a kánai menyegző elbeszélésére, amikor a mi Urunk édesanyjával és tanítványaival együtt részt vett a fiatal házaspár lakodalmi összejövetelén. Más alkalmakkor például vámosok hívták meg őt házukba. Jézus elfogadta a meghívásokat, még akkor is, ha a vallási vezetők többször kifogásolják, hogy bűnösök házába tér be étkezni, ami egy zsidó ember számára nem volt megengedett. Ezekben az esetekben Jézus mindig vendég. Meghívják őt és ő elfogadja a meghívást.

Ugyanakkor Jézus több alkalommal mond példabeszédet, amelyekben étkezésről, sőt igazi lakomáról van szó. Ezek az elbeszélések tulajdonképpen arról szólnak, hogy Isten a vendéglátó, aki meghívja az embereket egy örömteli együttlétre, egy közös étkezésre. Feltűnő, hogy az emberek sokszor visszautasítják Isten meghívását. Mindenféle kifogást keresnek, csak hogy ne kelljen elmenniük. Nem komoly akadályokról vagy legyőzhetetlen nehézségekről van szó, hanem arról, hogy ürügyet keresnek a távolmaradásra. Jól ismert példája ennek a királyi menyegzőről szóló történet (Mt 22,1-14). A király elküldi szolgáit, hogy meghívjon sokakat a lakomára. De a meghívottak különféle kifogásokkal állnak elő és visszautasítják a meghívást, visszautasítva ezzel az együttlétet és az örömben való osztozást. Munkájukra, elfoglaltságukra, sok-sok tennivalójukra hivatkoznak és visszautasítják a szeretetteljes hívást.

Az étkezésekkel kapcsolatban említsük még meg Jézus csodáit, azaz a csodálatos kenyérszaporításokat. Mind a négy evangéliumban olvashatunk arról, hogy a Galileai-tó partján Jézus mindössze öt kenyérrel és két hallal több ezer embert lakatott jól (Mt 14,13-21; Mk 6,31-44; Lk 9,10-17; Jn 6,1-15). Emellett Máté és Márk evangéliumában egy másik, hasonló esetről is olvashatunk, amikor Jézus hét kenyérrel és néhány hallal táplálja az embereket (Mt 15,32-39 és Mk 8,1-10). Érdekes, hogy ezekben az esetekben az emberek elfogadják a táplálékot, ugyanúgy, mint később, amikor a feltámadt Jézus jelenik meg az apostoloknak és látja őket vendégül, gondolok itt az emmauszi tanítványok történetére, vagy amikor Jézus hallal látja vendégül az apostolokat. A csodálatos kenyérszaporítás eseménye előrevetíti az Oltáriszentség alapítását, azaz Jézus utolsó vacsoráját, amelyet ma, Nagycsütörtökön ünneplünk. Itt is megcsodálhatjuk az emberek felé irányuló, gondoskodó isteni szeretetet. Jézus kenyeret ad az apostoloknak, amely az ő teste. Ez ismétlődik meg minden szentmisében. Isten kenyeret, egészen különleges kenyeret, Élő Kenyeret ad az embereknek és ez a kenyér valójában Krisztus Teste. Isten meghív minket egy lakomára, egy közös étkezésre, amely során vele találkozhatunk és megízlelhetjük az általa adott csodálatos kenyeret. De elfogadjuk-e ezt a meghívást? Táplálkozunk-e az Élő Kenyérrel, Krisztus Testével?

Ahogyan a jézusi példabeszédekben szereplő meghívottak nem fogadták el a meghívást, ugyanúgy manapság is sok ember visszautasítja Isten hívását a szentmisére. Kifogásokat keresnek és találnak, mert nem akarnak együtt élni Istennel. Egyesek megsértődnek azon, hogy az Egyház ajánlja, hetente egyszer kötelezővé teszi a szentmisén való részvételt. Mások tagadják, hogy szükségük volna rá. Ismét mások rendkívüli nehézségekre hivatkoznak. A szentmise nagyon egyszerűen együttlét, egyesülés Istennel. Ne zárjuk ki magunkat az együttlét öröméből! Ne utasítsuk vissza Isten meghívását! A nagylelkű és bőkezű Isten önmagát adja nekünk.
© Horváth István Sándor

Imádság:
Urunk, Jézus Krisztus! Nagylelkűségedet csodáljuk az Oltáriszentségben, amelyben titokzatos módon jelen vagy és magadat adod nekünk. Szeretettel hívsz minket, hogy Testeddel táplálkozzunk és veled éljünk. Köszönöm és hálás szívvel fogadom el hívásodat, hogy az Oltáriszentségben Téged vegyelek magamhoz és bennem élj!
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: elfoglaltságukra, példabeszédekben, nagylelkűségedet, kenyérszaporítás, megcsodálhatjuk, visszautasítják, nagycsütörtökön, megízlelhetjük, tanítványainak, szeretetteljes, találkozhatunk, evangéliumában, oltáriszentség, fölébresztette, legyőzhetetlen, tanítványaival, tulajdonképpen, távolmaradásra, összejövetelén, visszautasítva, tennivalójukra, visszautasítja, nehézségekről, megértettétek, elbeszélésére, példabeszédet, evangéliumban, táplálkozzunk, nehézségekre, vászonkendőt, elbeszélések, kifogásolják, akadályokról, étkezésekkel, megsértődnek, táplálkozunk, világból vissza, világban voltak, végső jelét, kezébe adott, vacsora mellől, derekára kötötte, derekára kötött, lábát kell, újszövetségi szentírásban, kánai menyegző, fiatal házaspár, vallási vezetők, zsidó ember, esetekben Jézus, elbeszélések tulajdonképpen, örömteli együttlétre, Karióti Simon, Amikor Simon Péterhez, Erre Péter, Elfogadni Isten, Ugyanakkor Jézus, Emellett Máté, Krisztus Teste, Krisztus Testével, Horváth István Sándor, Jézus Krisztus, Oltáriszentségben Téged,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Esti kép  Búzaszentelés  Amit átélünk,  Próbálkozni kell ahhoz,  Ahogy emelkedik a rezgés...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Paul David Tripp Április 23  Naplemente  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Minden gyerek jó.  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Fodor Ákos költő,  802 esztendeje, 1222. április ...  Nehezen engedem  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ébredj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Pocsai Piroska - NE SIESS!  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Bella István: Zsoltár  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Miért nem menti meg Jézus...  Föld napja április 22  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Környezetvédelem  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Maradék idő  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el 
Bejegyzés Címkék
világból vissza, világban voltak, végső jelét, kezébe adott, vacsora mellől, derekára kötötte, derekára kötött, lábát kell, újszövetségi szentírásban, kánai menyegző, fiatal házaspár, vallási vezetők, zsidó ember, esetekben Jézus, elbeszélések tulajdonképpen, örömteli együttlétre, közös étkezésre, emberek sokszor, királyi menyegzőről, király elküldi, meghívottak különféle, örömben való, szeretetteljes hívást, étkezésekkel kapcsolatban, négy evangéliumban, emberek elfogadják, feltámadt Jézus, emmauszi tanítványok, csodálatos kenyérszaporítás, emberek felé, kenyér valójában, általa adott, jézusi példabeszédekben, szentmisén való, szentmise nagyon, együttlét öröméből, elfoglaltságukra, példabeszédekben, nagylelkűségedet, kenyérszaporítás, megcsodálhatjuk, visszautasítják, nagycsütörtökön, megízlelhetjük, tanítványainak, szeretetteljes, találkozhatunk, evangéliumában, oltáriszentség, fölébresztette, legyőzhetetlen, tanítványaival, tulajdonképpen, távolmaradásra, összejövetelén, visszautasítva, tennivalójukra, visszautasítja, nehézségekről, megértettétek, elbeszélésére, példabeszédet, evangéliumban, táplálkozzunk, nehézségekre, vászonkendőt, elbeszélések, kifogásolják, akadályokról, étkezésekkel, megsértődnek, táplálkozunk, kifogásokkal, meghívásokat, kapcsolatban, apostoloknak, újszövetségi, szentírásban, szentmisében, édesanyjával, kijelentette, szeretetének, kifogásokat, meghívottak, együttlétre, megengedett, együttlétet, hivatkoznak, szeretettel, étkezéseken, alkalmakkor, menyegzőről, olvashatunk, előrevetíti, tiltakozott, apostolokat, tanítványok, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7565
  • e Hét: 42551
  • e Hónap: 75705
  • e Év: 309452
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.